Everlane Showroom

PROJECT BRIEF
Everlane wanted to create a distinct boundary between the showroom and the open office floor plan. They were concerned that if it was too integrated and open, employees would walk through it to get to the kitchen. Yet if it was too closed off, it would be hidden from view and missed by visitors entering the space.

The showroom footprint was limited, only 20’ x 20’, yet they needed multiple clothing racks, shoe displays, flat lay shelving and mirror moments. They also needed a full size fitting room, which would be in use for some, but not all events. They needed accessible yet hidden storage for multiple sizes of shoes and bags, and seating for trying on shoes.

DESIGN
We used Everlane’s clothing and accessories, in place of closed off walls, to define the showroom’s 400 sq ft perimeter. Our custom designed fixtures, constructed out of lacquered MDF, steel and translucent smoked glass put Everlane's products and brand ethos around 'radical transparency' front and center.

LOCATION San Francisco, CA
PROGRAM Showroom, Retail
SIZE 400 sq ft
STATUS Completed


Rollover photos for details
Smoked glass panels, suspended from a single steel tube, evoke Everlane's core values of radical transparency while creating a subtle division between their open office floor plan and the showroom’s perimeter.

Smoked glass panels, suspended from a single steel tube, evoke Everlane's core values of radical transparency while creating a subtle division between their open office floor plan and the showroom’s perimeter.

By strategically removing sections of the glass, we exposed long runs of the tube which transition into hanging racks. Notches atop the tube keep the clothing as evenly spaced as the glass, ensuring that the view into the showroom is never obstructed. At opposite corners of the showroom, 90 degree bends in the tubes support custom curved shelves that feature flat lay accessories such as sweaters, bags and shoes.

By strategically removing sections of the glass, we exposed long runs of the tube which transition into hanging racks. Notches atop the tube keep the clothing as evenly spaced as the glass, ensuring that the view into the showroom is never obstructed.

At opposite corners of the showroom, 90 degree bends in the tubes support custom curved shelves that feature flat lay accessories such as sweaters, bags and shoes.

 
 
Early Work (formerly Brook&Lyn) was able to take Everlane’s brand aesthetic and push it one step further. They used a range of natural materials and finishes to create a space that brought our brand values of transparency and functionality into a physical space.
— Michael Preysman, CEO, Everlane
 
 
The high gloss lacquered bases ground the steel and glass fixtures while simultaneously reflecting light from the skylights above.

The high gloss lacquered bases ground the steel and glass fixtures while simultaneously reflecting light from the skylights above.

A 76" diameter mirror leans against the steel tube, creating a reflection of the showroom back into the office and the ultimate selfie.

A 76" diameter mirror leans against the steel tube, creating a reflection of the showroom back into the office and the ultimate selfie.

Wood and leather wrapped case goods, designed with skewed proportions to maximize surface area, function as both display surfaces, storage and seating for trying on shoes.

Wood and leather wrapped case goods, designed with skewed proportions to maximize surface area, function as both display surfaces, storage and seating for trying on shoes.

A custom collapsible fitting room, when closed, appears as two large panels of fabric that add texture and warmth, but when expanded operates as a fully functioning fitting room.

A custom collapsible fitting room, when closed, appears as two large panels of fabric that add texture and warmth, but when expanded operates as a fully functioning fitting room.

Read more about the project in Wallpaper and Fast Company.